Natuurfotografie

Lezingen en presentaties. Na meer dan 30 jaar werken in het natuurbeheer en fotograferen in de vrije uren heb ik een uitgebreid portfolio opgebouwd en een schat aan ervaringen en bijzondere verhalen om te delen. Dan is het mooi om de mooiste foto's en de ervaringen en verhalen te kunnen delen. Via presentaties bij vogelwerkgroepen en allerlei andere gezelschappen. Vaak na afloop van de vergadering met zijn allen genieten en delen wat ons boeit.

Tarieven en mogelijkheden:

Optie 1. Na afloop van vergaderingen verzorg ik een presentatie van ongeveer twee maal een halfuur met een pauze van ongeveer een kwartier. Max 1,5 uur. Onderwerp in overleg. Prijs 115,- inclusief BTW en reiskosten (Fryslân).

Optie 2. Hele avond / filmavonden. Tijdens filmavonden vogelwerkgroepen of andere gelegenheden vul ik de hele avond. Meestal twee maal drie kwartier tot twee maal een uur en met een wat langere pauze. Max 2,5 uur totaal. Prijs 165,- (Fryslân).

NB. Buiten Fryslân komt er afhankelijk van de afstand een bedrag bij voor brandstof en extra reistijd.

Boeken. Wilt u mij voor een presentatie boeken, kijk dan in de beschikbaarheidskalender natuurfotografie en neem contact op via het formulier of gewoon door mij te bellen. Informeer gerust naar de mogelijkheden als onderwerp. Ik beschik zo nodig zelf over scherm, presentatie tafel, beamer en laptop. Via de Contactpagina van de website lukt het vast ook om contact met mij te leggen. Als u belt kan ik meestal meteen mijn agenda checken.

Dit gedeelte is tijdelijk onder constructie

 

 

2008-05-18-Viervleklibel_DSC0030.jpg (1620×1080)Viervlek

 

Glassnijder

Zweefvlieg op zwanenbloem

Bellyboatschuiltent

Water en moerasvogels zijn vanuit deze schuiltent prachtig te fotograferen zonder de dieren te storen. ZoalsFuten en Meerkoeten. En wie weet komt er een bever of otter voorbij. Het kan weer in Nederland. Vanaf vroege voorjaar 2024 zal ik op alle drie bellyboats een dergelijke schuiltent beschikbaar hebben en ga ik dit aanbieden in workshopvorm. Met de Floatplus varen we naar de plek waar we stilletjes gaan liggen, het laatste stukje met de tent geplaatst en heel langzaam varend.

 

 

 

 

 

Al meer dan 30 jaar fotografeer ik wat ik mooi en boeiend vind in de natuur. In Nederland en met name in Friesland. Maar natuurlijk ook tijdens natuurreizen in het buitenland. Door het werk in het natuurbeheer heb ik veel geleerd en kennis opgedaan over de onderwerpen. En was ik in de gelegenheid om bijzondere soorten vast te leggen. Nu weet ik wanneer waar de beste kansen zijn om in de schaarse beschikbare tijd te fotograferen. Deze opgedane kennis en ervaring deel ik graag met u. Mijn doel is om u een stap verder te brengen in uw fotografie. Daarbij staat genieten en plezier hebben voorop.

Workshop Libellen (en overige insecten) in de Alde Feanen

Niet vergeten mee te brengen:

-Camera, voldoende batterijen, Telemacrolens +/- 200mm is ideaal, hoekzoeker, afstandbedieningskabel. Of compactcamera met macrofuncties.

Een hoekzoeker is een handig hulpmiddel, in combinatie met een afstandsbediening(kabeltje) helemaal geweldig. Het kan natuurlijk ook zonder, al zijn je mogelijkheden dan wat meer beperkt.

- Statief

- Voldoende drinken

- Insectenspray met tenminste 40% DEET

-Zonnebrandcreme,

Kledingadvies: Laarzen of lieslaarzen, petje of hoedje. Indien mogelijk (temperatuur) lange mouwen en lange broek (teken en steekmuggen, regendazen, vegetatie etc)

Zelf neem ik altijd een doek mee voor het afvegen van zweet en een stofdoekje voor de lens en cameraspullen. We zijn een kleine vier uur op pad. Al struinend en fotograferend vliegt de tijd. Het is wel een intensieve bezigheid waar een redelijke conditie voor nodig is.

In deze tijd van het jaar kunnen we al wat (vroege) soorten libellen verwachten. Denk aan smaragdlibel, glassnijder, vuurjuffer en viervlek. Bij goede weersomstandigheden gaan ze regelmatig weer op hetzelfde plekje zitten. Als je hebt scherpgesteld en ze vliegen op loont het de moeite om heel stil te blijven zitten en door de zoeker te blijven kijken. Vrij vaak wordt dat beloond met een tweede kans. Er zijn plekken waar je met een statiefpoot en een (lies)laars in het water een uitsluipende larve of larvehuidje kunt meepakken. Of een libel voor het water als achtergrond. Een zweefvlieg op een waterplant is dan soms ook net binnen bereik.

We blijven op de wegen en paden, een stapje erbuiten waar het pad grenst aan sloot of petgat is soms mogelijk. Want wij willen niets vertrappen of beschadigen.

De moeite van het slepen en zweten met alle spullen is het vaak waard, thuis onder een frisse douche zijn alle ontberingen zo weer vergeten.

U kunt zich aanmelden via het contactformulier. U ontvangt dan van mij als er plaats is, de gegevens om te kunnen betalen. Bij max 7 deelnemers zet ik de kalender op Niet Beschikbaar. Bij twee deelnemers of meer gaat de workshop door. Uw aanmelding is pas definitief wanneer u heeft betaald. Daarna ontvangt u tijdig de infomatie van tijdstip en precieze locatie waar u verwacht wordt.

Mogelijkheden:

Workshop zelf organiseren. Een andere mogelijkheid is dat u contact met mij opneemt om zelf een workshop voor uw gezelschap of deel van uw gezelschap te organiseren. Bijvoorbeeld:

  1. Landschapsfotografie. Als onderdeel van uw personeelsdag of dergelijk evenement. In overleg is er van alles mogelijk. Hoe ruimer van tevoren geregeld, hoe groter de kans dat de gewenste datum vrij beschikbaar is. Let op dat het maximum aantal personen ook dan 7 is. Ik wil iedereen voldoende aandacht en tijd schenken en de omgeving niet te veel belasten. Met andere woorden, we moeten elkaar de ruimte kunnen gunnen.
  2. Vanuit de Bellyboat. Of samen met een vriend of vriendin vanuit de bellyboat (zie visgids voor info bellyboten) fotograferen? Beste tijd in het voorjaar, op ooghoogte met de vogels. Landschapsfotografie vanuit watervogelperspectief en vanaf plekken die anders onbereikbaar zijn is ook een optie. Mijn bellyboten zijn electrisch aangedreven, u wordt niet snel moe en de actieradius is flink groot. We kunnen een aantal keren wisselen afhankelijk van de grote van uw (deel van) gezelschap. Tarieven voor een dag vindt u bij

bellyboatvissen

Calamiteiten. In principe gaat een workshop altijd door. Bij slechte weersvoorspelling, code oranje of onweer gaat de workshop niet door. U ontvangt dan zo vroeg mogelijk bericht en krijgt een alternatieve datum. Schikt dat niet dan ontvangt u uw geld terug. Moet u vanwege omstandigheden annuleren en u doet dat tijdig dan kunt u naar een andere datum of ervoor kiezen uw geld terug te ontvangen.

Ik behoud mij het recht voor om een workshop zelf vanwege privé omstandigheden te moeten annuleren. Vanzelfsprekend krijgt u in dat geval uw geld terug als de alternatieve datum niet uit zou komen. Houdt dus uw smartphone, email of Whatt'sApp in de gaten tot en met de dag voor de workshop.

Presentaties. Ik verzorg presentaties of lezingen op verzoek. Ik laat dan mijn mooiste natuurfoto's zien van elk onderwerp. En vertel alle wetenswardigheden en beantwoord uw vragen. Thema en duur van de presentaties / lezingen worden in overleg met u bepaald.  Het beste kunt mij daarvoor even bellen. 

De prijs voor een presentatie in de drie noordelijke provincies bedraagt  115,- inclusief reiskostenvergoeding en BTW. Daarbuiten reken ik tot 50,- extra voor reiskosten en reistijd.

Duur van een presentatie of lezing is max 2 uur. Waar 1 of twee pauzes in moeten zitten. Korter kan natuurlijk ook.

 

Boeken. Geef bij opmerkingen op het contactformulier hiernaast aan aan welke workshop en met hoeveel deelnemers u wilt boeken. En klik uw voorkeursdatum aan, dan weet ik welke datum u wilt boeken. De kalender geeft aan wanneer ik beschikbaar ben en dat de workshop al of nog niet is volgeboekt. Zodra het maximum aantal deelnemers van 7 (uitgezonderd vanuit de Bellyboat of schuiltentfotografie, max deelnemers is 2) is bereikt zet ik de kalender die dag op Niet Beschikbaar. Zodra u heeft gehoord dat u tijdig heeft geboekt krijgt u de informatie waarmee u kunt betalen. Pas na ontvangst van uw betaling is de boeking definitief. En ontvangt u alle informatie zoals precieze plaats en tijd.

 

Beschikbaar


Contactformulier

Uw gegevens:

 

Sânhichte 22,
9263 RP Garyp
info@treblatem.nl
06-27232367

k.v.k.: 87207265
btw-id: NL004373528B48