Kunstaas

Ik bouw Jerkbaits en Pluggen op een geheel eigen wijze. Van Europese houtsoorten. De basis is van beukenhout afkomstig van Inlands Hout te Burgum. Afkomstig uit Nederland en om die reden zo duurzaam mogelijk. De buitenkanten zijn van Scandinavisch Grenen. De pluggen hebben RVS verenstaal trek en bevestigingsogen verankerd in de kern en zijn uitgerust met degelijke splitringen en Gamakatsu dreggen. Op onderstaande foto mooi te zien bij de Bears 12 Blanco.

Bears 12 Blanco sinking, 12 cm lang en circa 53 gram zwaar. Glider, wijd uitslaand te vissen

Afwerking. Ze zijn na het afwerken eerst geïmpregneerd met impregneer epoxy, na het airbrushen afgewerkt met Envirotex, een hoogglanzende krasbestendige afwerking. Op de foto's ziet u het kunstaas uit mijn viskist. Wie goed kijkt ziet kleine krasjes van de dregpunten of een piepklein gaatje. Van een snoektand of van een dregpunt. Geen probleem lekgeraakt is er nog nooit eentje. Zou dat toch gebeuren, gaatje boren, leeg laten lopen en laten drogen. Pennetje inlijmen, bijvoorbeeld een beuken coctailprikker en klaar is Kees. Jan of Piet natuurlijk ook. Water dringt niet snel door in het hout bij een kleine beschadiging van de toplaag, want er zitten nog twee lagen impregneer epoxy onder.

Een volle winterpoldersnoek op het natte gras die viel voor de Bears 12 Blanco

Op de volgende bladzijde staan foto's van het huidig leverbare kunstaas met een korte beschrijving en de prijs inclusief BTW, exclusief verzendkosten. De verzendkosten tot 10 kg via Post NL bedragen Euro 6,75. Die prijs, tja het is een stukje handwerk en niet te vergelijken met kunstaas wat in grote oplagen wordt geproduceerd. Hoewel tegenwoordig sommige merken wat prijs betreft niet meer onderdoen voor de handgemaakte.

Levertijd. Afhankelijk van de voorraad enkele dagen tot enkele weken. Ik laat het weten bij bestelling.

Bestellen. Doet u door het contactformulier in te vullen en het aantal en eventueel kleur van het gewenste kunstaasje door te geven. U hoort dan spoedig van mij hoe lang het ongeveer gaat duren. Uw bestelling is pas definitief na betaling van het bedrag inclusief verzendkosten. Ik ga dan voor u aan de slag.

Bears 12 Blanco sinking, prijs inclusief BTW 24,95,-

 

Bears 12 Baars sinking, prijs inclusief BTW 24,95,-

- De Bears 12 sinking is twaaf centimeter lang zonder trek en staartoog en weegt circa 53 gram

- Actie wijd uitslaand als je hem tijd gunt om uit te lopen na elk tikje (aai) vanuit de pols. 

 

Bears Elfje, Baars sinking, prijs inclusief BTW 19,95

- De Bears Elfje sinking is 11 centimeter lang zonder trek en staartoog en weegt circa 35 gram

- Actie wijd uitslaand als je hem tijd gunt om uit te lopen na elk tikje (aai) vanuit de pols.

Esox plug, Kleisnoek drijvend, prijs inclusief BTW 29,95

De Esox plug, drijvend is 15 centimeter lang zonder trek en staartoog en weegt circa 38 gram

- Actie loom zwemmend bij binnendraaien, dwars slaan bij twitchen, stop en go daarna is vaak onweerstaanbaar voor de snoek.

 

Esox zager, snoek zinkend, of drivjend, prijs inclusief BTW 29,95

De Esox zager, drijvend of zinkend is 15 centimeter lang zonder trek en staartoog en weegt zinkend circa 56 gram, drijvend circa 40 gram

- Actie zinkend, schuin naar beneden duikend, omhoog tikken , lijn binnendraaien, stoppen en weer laten vallen zodat de zager zijn zagende beweging gaat maken.

- Actie drijvend, schuin naar beneden duikend ,na tik naar beneden met strakke lijn, lijn binnendraaien, zager stijgt, stoppen en weer naar beneden tikken zodat de zager zijn zagende beweging gaat maken. Op het moment van stoppen en de zager even stilhangt komt meestal de aanbeet. 

 

Bucktailspinner, 20 cm van trekoog tot en met bucktailstaart. Blad 46 mm.

Prijs inclusief BTW 16,95,-

 

Streamers. Naast Pluggen en Jerkbaits vervaardig ik Snoekstreamers voor de vlieghengel. Natuurlijk heb ik er geen enkele moeite mee als u die aan een lichte spinhengel hangt , al of niet voorzien van een koploodje. Er zijn verschillende opties wat haken en of dreggen betreft.

Zweedse snoek op een Trebla snoekstreamer gebonden op Ad Zwier weerhaakloze haak. Makkelijk onthaken maar dat gebeurt soms ook vroegtijdig (met weerhaak trouwens ook)

(Bucktail)Spinners. Spinners en tandemspinners maak ik ook. 

Testen. Dat testen doe ik in de vijver om de hoek. Met dreggen voor het juiste gewicht. Nu zwemmen daar ook snoeken en er schijnt ook een steur in losgelaten te zijn. De tang altijd mee, voor finetunen trekoog en af en toe onthaken van een vijverbewoner. Vandaar dat mijn vismaat graag ook een blanco exemplaar wilde om tijdens zijn eerstvolgende Finland trip te gebruiken. Was in Finland een groot succes. Ik heb er alleen in Nederland mee gevist en ook hier gaat dat net als in de vijver in Garyp prima. Maar met een kleurtje vangen ze ook. Ik weet na vele jaren vissen maar 1 ding zeker. Je vangt de vis met het kunstaas wat je op het moment van de vangst aan je onderlijn hebt hangen.

Aanpassen. Verder wordt er er een tijd lang regelmatig mee gevist. Zo nodig pas ik het prototype nog aan. Zelfs als je er als eerste poldersnoek eentje van 102 cm mee vangt. De Bears 12 prototype viste net niet lekker genoeg aan het eind van het binnenvissen. De Bears Elje iets uitvergroten en het was opgelost. Nu loopt de 12 net zo makkelijk als de Elf van begin van de worp tot onder je voeten. Pas als ik helemaal tevreden ben blijft een stuk kunstaas dus in productie.

In 2027 zal de sportvisserij geheel loodvrij moeten zijn. Treblatem werkt daarom momenteel hard aan het ontwikkelen van loodvrij kunstaas. Op dit moment zijn mijn pluggen en jerkbaits nog voorzien van lood, mijn beperkte voorraad zal binnenkort op zijn. Werk aan de winkel dus.

Ik verwacht vanaf 2023 mijn kunstaas loodvrij te kunne vervaardigen. Daarom verwacht ik binnenkort om die reden ook enkele nieuwe types te ontwikkelen. Bij dat ontwikkelen test ik eerst uit wat de "uitloding" precies moet zijn, de gewichtsverdeling dus. En hoeveel, drijvende plug of zinkende of zwevende uitvoering. Jerkbaits heb ik persoonlijk het liefst in zinkende uivoering, ook in ondiep polderwater. De zager Esox 15 vis ik graag in drijvende en zinkende uitvoering. De ene keer tik je hem naar beneden en draai lijn binnen om contact te houden. Op het moment dat de zager stilhangt en wil gaan stijgen komt de aanbeet meestal. Zodra je de zager genoeg hebt laten stijgen deel je de volgende aai uit. Vanuit je pols is genoeg. Zo ontstaat een zagende beweging. De zinkende werkt natuurlijk andersom. Zinkt als een baksteen, diep genoeg, dan een tik omhoog, lijn binnedraaien en contact houden. Weer op diepte, volgende tik omhoog. Hier krijg ik de aanbeten meestal op het moment dat de zager weer gaat dalen. De plug Esox 15 heb ik alleen in drijvende uitvoering getest en daarna afgewerkt. Vangt al jaren als de beste. Hoog tijd om er meer van te maken. Ik ben van plan er ook een zwevende/suspending versie van te maken.


Sânhichte 22,
9263 RP Garyp
info@treblatem.nl
06-27232367

k.v.k.: 87207265
btw-id: NL004373528B48